Vibeke – TurkulturBravur

Om turliv, kultursanser og annet som rører seg, i og rundt min sfære. Skriver for å bevare, forlenge, takke av, sende noe videre, stoppe litt opp og … for å få skriveutløp for en type skrive- og livspassion :)

Nonsbu (15 km t/r) – verdens fineste turmål i Nord :)

Årets første tur til Nonsbu!  

– Har du vært der??? 

Dette er en tur jeg må ta minst årlig. En tur til et sted som gir innmari mye i form av utsikt, innsikt og utsyn og tid…

Høstprakten er denne gang på plass. Fjellsidene er dekket av myke orange, røde, gule og grønne farger istedet for de grå, harde flatene. Lett, lett snødryss på Nonstinden og andre fjelltopper gir et smell vakkert inntrykk og… minner oss på at vinteren ikke er langt unna.

Vi er et turvant følge og selskapet er som vanlig hjertegodt. Vi har kjørt 2 mil ut av Tromsø-byen, til Tønsvik. Rett etter en liten bro på hovedveien, står skiltet Tønsvik og vi tar av til høyre på sideveien til den store parkeringsplassen. Obs! Her får du trent unnamanøvringskjøring mellom svære humper i grusveien!

Turen til Nonsbu er registrert på Ut.no som en middels tung tur, blåtur, 7,4 km èn vei som er stipulert til 2,5 timer. Vi brukte ca 3,5 effektive timer tur/retur i ganske rolig tempo. Det er ingen klatring, ingen bratte partier, men noen behagelige motbakker som gir puls.

Nonsbu på tur opp

Turen starter med en ca 2 km lang grusvei før du får ca 2 km med oppover, bortover, over bru tur gjennom bjørkeskog og på gode stier. Du finner ferskvann langs turen.

2017-09-16 12.30.29

Når du kommer over tregrensen åpner et sykt vakkert område seg for deg 🙂 Er du glad i en fiskestund, finner du et lite fiskevann på toppen, men usikkert om du greier å få fisken til å bite.

IMG_20170916_122203201

Er det rart man smiler??? Utsikta er lang, stiene er fantastiske til å gå, sykle eller jogge på. Vi møtte flere syklister i det perfekte høstværet.

2017-09-16 12.43.25

Nonstinden og en dal jeg er totalt betatt av! Beskrivelse av turen opp til tinden, med lengde, tid etc, finner du her: Nonstinden

2017-09-16 13.07.39

Vi er oppe ved hytta etter ca 1 time og 40 minutt. Nonsbua – ei hytte man kan låne. Her kan du lese om den ubetjente hytta

2017-09-16 13.06.55

Sjekk de fornøyde damerne 🙂 Og det er jo ikke en selvfølge, gitt!

Ut på tur, aldri sur

Mens jeg går i dette vakreste landskap, tenker jeg på denne setningen. Man bruker den vel for å bekrefte at stemningen er god, ikke sant. Eller en oppfordring til det om det motsatte skulle være. Ut på tur, aldri sur. Og ja, den er faktisk viktig og har mye helse i seg, den setningen. Det slår meg igjen at turer seriøst burde være på blåresept. Med rett-i-koppen 🙂

For. Alle har vi sørgelig dårlige dager innimellom, høstdepp eller noe. Det er dager man kanskje helst har mest lyst å sitte inne i hjørnet sitt og bare gjøre ingenting, være i fred under pleddet. Det er slike dager mange sliter med å komme ut og over dørstokken. Og det er akkurat de dagene naturen kan være med og gi humør. Bedre humør, eller nye syn på ting, friske opp og lette tankerekkene. Det er naturresepten! Turen ut gir garantert noe! Også i dag. På en solskinnsdag. Det er naturens egen lykkepille 🙂

Snapchat-1345386308

2017-09-16 12.59.25

2017-09-16 12.57.27

Fra Nonsbu kan du velge flere nye veier og stier mot andre hytter eller veier ned til veien igjen. Det går fint å ta sekken med telt og sovepose og gå fra hytte til hytte og velge retning også.

Janteloven, Per Fugelli og 1000 valg!

Mens jeg knipser bilder og har tid til lange tanker på turen min, kommer jeg på dette litt fandenivoldske sitatet til lege og professor Per Fugelli . For få dager siden la jeg det ut på fb-siden min. Samme dag la min søster det ut, uten at vi hadde snakka sammen. Innen samme døgn satt min bror og vurderte det samme bilde, om han skulle ta utskrift av det og henge det på kontorveggen. Noe traff oss. Noe tilfeldig? Uansett et valg.

For. Sitatet og stiskiltet her på fjellet. Minner meg om ansvaret vi har. For valgene våre. Veivalg, stivalg, livsvalg…  valgene som fører oss rundt i alle mulige retninger. Som har så mye å si for det meste. Hvordan vi velger å tenke om det rundt oss. Om folk. Om handlinger. Valgene om hvordan vi redigerer hverdagen vår, hva som skal til for at vi blir fornøyde. Glade. Misfornøyde. Hvordan vi velger å respondere. Som tilslutt handler om hvor godt vi trives. Slik Per Fugelli prøver å si til oss.

Så, jeg liker dette sitatet til Fugelli. For samfunnsdebattanten sier noe om kjernen i hverdagen. Og, han pirker bort i Janteloven. Som jeg slett ikke liker. Vi binder oss selv og andre rundt oss for hardt her til lands. Det er mye gøyere å heie på hverandre. Motivere hverandre! Så, hør nøye etter:

fugelli

2017-09-16 14.00.08

Lev livet!

2017-09-16 14.17.28

Opplev alt du kan! Ikke prøv å være perfekt – vær heller en utmerket versjon av deg selv!

 

2017-09-16 13.56.36

Ta vare på deg selv og de du er glad i!

2017-09-16 15.03.06.jpgGå ut og gjør noen feil – det kommer du til å gjøre uansett… ingen er perfekte, bare fasinerende kontrastfylte.

2017-09-16 14.28.46

2017-09-16 14.45.09

Turlaget legger helt fantastisk til rette for turene i Troms med klopper og bruer ❤

2017-09-16 14.47.41

2017-09-16 15.10.01

Tilslutt sykler jeg det siste stykket på grusveien hjem. Jeg har fått en liten menisk-skade, som jeg pleier. «Ta vare på deg selv, benytt alle muligheter til å lære noe på veien».


Detaljer:

Tid: 3,5 t. i vanlig gange tur/retur (syklet grusveien, ca 4 km tur/retur)

Lengde: 15 km tur/retur

fottøy: Joggesko, holdt i tørt vær pga kloppingen

Temperatur: ca 12 grader, pittelitt vind, ingen insekt.

Klær på: tynn turbukse, trenings-tskjorte, vindjakke.

I sekken: høyhalsa vanlig ullgenser, tynn fleecejakke, brødskive, vannflaske, kaffe, smågodt.

Savna: sitteunderlag, tynne hansker.

—————————————————BIG SMILE! ————————————————-

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den 18. september 2017 av i Samfunn, tur, Turer, Turliv med stikkord , , , , , , , , , .

Navigasjon

%d bloggere like this: